Nuclear Glitter

Blog by Adina Zuga
Beauty Skincare

Sve što ste me pitali o The Ordinary AHA+BHA Pilingu

Kada sam ove godine saznala za šta služi glikolna kiselina, koliko su mi u Fish Spa Sarajevo salonu pomogli ovim tretmanom, odlučila sam da lice ne tretiram glikolnom kiselinom samo kada ono počne izgledati društveno neprihvatljivo, već da ju uvrstim u dnevnu i sedmičnu rutinu.

The Ordinary proizvode sam viđala na svim postovima na explore page-u pod kategorijom “Beauty” i uvijek su mi bili izgledom primamljivi, ali nikada se nisam udostojila da provjerim o čemu se tu zapravo radi. U tom periodu, nakon tretmana glikolnom kiselinom, kada sam počela razmišljati o promjeni pudera i uvođenju glikolne kiseline, počela sam istraživati The Ordinary brend.

The Ordinary brend spada u matičnu firmu Deceim, i nudi impresivan asortiman proizvoda za njegu kože baziran na ideji da prodaju ‘poznate i učinkovite kliničke tehnologije postavljene za podizanje cijena i integritet komunikacije u njezi kože’.

Drugim riječima, The Ordinary vjeruje da skincare industrija otima pare svima, jer su hemikalije samo hemikalije, i svi više ili manje koriste iste. U borbi protiv toga, oni nude ‘kliničke formulacije sa integritetom’ uz minimalne cijene. U to uključujemo i The Ordinary Peeling Solution.

ŠTA JE ‘AHA+BHA’?

Alfa hidroksilne kiseline (AHA) ljušte vanjski sloj kože radi svjetlijeg i ravnomjernijeg tena, dok Beta hidroksilne kiseline (BHA) ljušte dublje slojeve kože i čiste začepkjene pore. Zajedno, AHA i BHA poboljšavaju izgled i teksturu kože i smanjuju vidljivost bora.

The Ordinary Peeling Solution sadrži i Tasmanian papriku koja smanjuje upale, hijaluronsku kiselinu, Vitamin B5 za i crnu mrkvu kao antioksidans. U principu, to je piling za lice u boci koji ne izaziva strašne posljedice na koži.

Peeling Solution koristim već 2 mjeseca i već nakon prvog korištenja sam primjetila rezultate. Prilikom nanošenja možete osjetiti golicanje po koži, što može biti poprilično iritantno, ali je to sasvim normalno prilikom korištenja kiselina i pilinga. Osim toga, izgledaš kao Kim Kardašijan sa krvavim pilingom preko lica, a budući da se Kim slikala takva, to je postalo društveno prihvatljivo i možeš se slikati za Instagram neovisno da li je Noć Vještica ili ne.

Nakon ispiranja pilinga, lice će vam biti malo crveno, ali je to također normalno. Također, nakon ovog pilinga možete se ujutro probuditi sa bubuljicama na licu. To ne znači da je piling napravio bubuljice i začepio pore, već su te bubuljice postojale u dubljem sloju kože, a piling je ubrzao njihov proces. Dakle, ono što bi vam iskočilo za nekih 5-6 dana, iskočit će odmah ujutro nakon piling. Ono što sam primjetila je da ovaj piling ubrzava i isušivanje bubuljica, tako da ne traju duže od 2 dana na licu, te da otkada njega koristim nemam bolne i potkožne akne. Nakon 2 dana koža izgleda savršeno. Pored akni, primjetila sam da mi ovaj piling čisti mitisere na licu, što je još jedan plus.

Što se tiče ljuštenja kože, moja koža se nije ljuštila nikako od ovog pilinga. Jedini rezultati koje sam dobila, pored čišćenja akni i mitisera, je sjaj kože koji mi dođe kao prirodni hajlajt. Ako mene pitate: glikolna, salicilna i hijaluronska kiselina u kombinaciji sa Vitaminom B5 su savršen par za moje lice.

Dodatne upute:
The Ordinary preporučuje da piling nanosite uz pomoć blaznice, ali je za mene to samo nepotrebno trošenje proizvoda. Piling nanosim prstima, a za čitavo lice mi je potrebno 2-3 pumpice. Otprilike mi boca potraje za 15-20 pilinga, ovisno koliko poludim sa količinom.

Budite pažljivi ukoliko imate male rane na koži, jer se ovdje radi o kiselini, a kiselina prži. Nemojte držati ovaj piling na licu duže od 10 minuta (i to mislim ozbiljno – NEMOJTE DRŽATI PILING NA LICU DUŽE OD 10 MINUTA). Jesam li rekla da ne držite piling na licu duže od 10 minuta? Sad jesam, ali nemojte ga stavljati na oči jer … je kiselina. Možete ga koristiti 1 do 2 puta sedmično (ja ga koristim ponedjeljkom i petkom) i šta god da radite, UVIJEK, koristite zaštitu od sunca jer ovaj piling povećava osjetljivost kože.

ZAKLJUČAK:
Ako postoji raj, tamo AHA+BHA The Ordinary piling dobijaš džaba. Otkako koristim ovaj piling, koža mi je mekana, svilena, uživam kada se šminkam jer mi je koža postala prelijepo platno za slikanje, a ne neravna površina koju moram sakriti.

VAŽNO:
Ne preporučuje se ljudima čija koža nije navikla na kiseline. Ukoliko ste jedna od tih nesretnica, preporučujem da prvo odete na tretmane glikolnom kiselinom kod djevojaka u Fish Spa Sarajevo, jer ćete profesionalac nanositi kiselinu na vašu kožu. Tokom mog prvog tretmana su mi kiselinu držale na licu 3 minuta, sljedeći put 4 minuta, pa 5 i tako dalje. Tako se moja koža postepeno navikla na kiselinu, tonik i kremu sa glikolnom kiselinom i nemam iritacije kada koristim The Ordinary kiseline.

GDJE KUPITI? 

Sve The Ordinary proizvode naručujem preko Beauty Bay stranice. Dostava preko 20 eura je besplatna za Bosnu i Hercegovinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *