Nuclear Glitter

Blog by Adina Zuga
Beauty Skincare

Sastojci koje trebate izbjegavati pri kupovini kozmetike

Svi želimo savršenu kožu i znamo da ju je moguće imati. Ali, da li poznajemo sastojke na zadnjoj strani naših omiljenih proizvoda? Zato što znam da nikada nisam razumjela ništa, ali sam nakon malo istraživanja i kopanja saznala šta se zapravo nalazi u nekim od naših omiljenih proizvoda. I vjerujte mi, iznenadili biste se. Neki sastojci su apsolutno bezopasni i mogu vam samo izazvati male bubuljice, ali postoje i oni drugi, opasniji, koji se talože na površini vaše kože.

Sastojci u proizvodima za njegu kože koje trebate izbjegavati

1. Parabeni

Teško je izbjeći ove bandite, jer se javljaju u skoro svakom proizvodu od maske do šampona. I oni su na vrhu liste sastojaka koje trebate izbjegavati. Parabeni zapravo pomažu proizvodima da traju duže. Iako je to lijepo za vaš novčanik, nije baš dobro i za vaše zdravlje.  Prema istraživanjima iz 2015. godine, parabeni mogu ubrzati stranice raka. Njih također povezuju sa karcinomom dojke i promjenama u ravnoteži hormona, što može ozbiljno utjecati na vašu plodnost. A ako primjetite sastojak nazvan fenoksietanol (phenoxyethanol), znajte da je to zapravo paraben!

2. Retinol

Ovaj me sastojak zapravo iznenadio. Njega nije potrebno u potpunosti izbjegavati, već samo ograničiti upotrebu.
Retinol je opasan jer kožu nakon njega ne treba izlagati suncu, pa ga je stoga preporučljivo koristiti isključivo noću. Koža nakon retinola je osjetljivija. Također, nije preporučljiv za žene koje su trudne jer mogu oštetiti DNA i ubrzati tumor kože.

3. Olovo

Ovaj sastojak ne možete lako pronaći na naljepnici, jer je on klasifikovan kao onečišćenje, a ne kao sastojak. Ali ga trebate izbjegavati jer je kancerogen. I može poremetiti i ravnotežu hormona. Osim što je povezan sa depresijom, može izazvati probleme u trudnoći i defekte kod djece.

Obično se nalazi u tuševima i karminima. FDA je testirala ruževe za usne i 100% njih su sadržavali tragove olova. S obzirom da je 0 jedina prihvatljiva količina olova u proizvodima, ovo je jedan od problema zbog kojih se morate obrazovati.

Sastojci vrlo često zvuče bajno i uvjere vas da mogu učiniti čuda, no vrlo često je to laž. Da li vi istražujete prije kupovine proizvoda sa sumnjivim sastojcima?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *