Magazine

Male tajne velike produktivnosti

Ako postoji tajna produktivnosti, to je onda sigurno planiranje. Ispravno planiranje i organiziranje može neproduktivnu sedmicu pretvoriti u uspješnu. Ne postoji ništa bolje od onih 20 minuta dnevno kada sjednem i isplaniram svoje dane, čak i tokom vikenda. Toliko sam opsesivna!

Balans između poslovnog i privatnog života je također direktno povezan sa time koliko ste produktivni tokom dana. Što više zadataka obavite, više vremena možete da posvetite sebi. Produktivnost je veoma važna, ali je danas jako rijetka zahvaljujući modernoj tehnologiji, složenim strategijama i slatkim kučićima na Facebooku.

Kako bi bila produktivna, moraš shvatiti zašto prokrastiniraš i naći način da to prekineš. Zato imaš mene da ti pomognem

SHVATI VAŽNOST VREMENA

Možeš pisati to-do listu koliku god želiš, ali budi realna – jesi li u mogućnosti sve to uraditi. Vrijeme je blago, i zato je bitno da tu listu prilagodiš njemu. U planeru uvijek zapišem šta moram uraditi, te uklopim te zadatke u sate.

Zbog prirode posla kojim se bavim, svoj dan planiram mnogo detaljnije od sati, oslanjajući se na minute. U danu je 1,440 minuta, a kako ih koristiš ovisi o tebi.

 

 

 

POBIJEDI BUDUĆU SEBE

Jednom sam negdje pročitala da smo ‘buduće mi’ sklone sabotaciji. I to je tačno! Razmisli koliko puta si razmišljala o treniranju i zdravoj ishrani, ali kada dođe do toga, to

nikada ne uradiš. Da bi kreirala produktivan rad, misli unaprijed. Kako ćeš odraditi sve zadatke koje si odredila danas?

Ako se tvoj dan na papiru završava treningom, pobrini se da je i u stvarnosti tako. Budi stroga prema samoj sebi. To je jedini način na koji ćeš završiti sve što trebaš.

 

 

 

ZEIGARNIK EFEKT

Kada misliš na mnogo zadataka, vjerovatno ćeš osjetiti Zeigarnik efekt. Ovaj psihološki fenomen znači da ćeš se vjerovatno prije sjetiti nepotpunih ili nedovršenih zadataka nego onih koje si završila.

Možeš iskoristiti taj efekt kako bi ga pretvorila u kreativnost. Neugodni osjećaj nedovršenog zadatka te može natjerati da ga završiš što prije. Ako imaš problema sa multitaskingom, svaki novi zadatak je prepreka GLAVNOM cilju dana – tako ćeš raditi bolje kako bi stigla do GLAVNOG cilja.

Svaki dan zapiši glavni cilj na vrhu to-do liste, i njega MORAŠ završiti do kraja dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *