Magazine

Kako započeti freelancing karijeru?

U poslovnom svijetu se dešava nešto revolucionarno: posao više nije mjesto na kojem morate biti od 8 do 4. Živimo u vremenu u kojem možete imati fleksibilno radno vrijeme, bolju kontrolu nad svojih prihodima, karijerom i lakši pristup poslovnim prilikama. Kako to? Mnogo ljudi danas počinje da odbija poslovne ponude u tradicionalnom smislu i okreće se freelancingu – online poslu koji je alternativa u takozvanom 9-to-5 poslu. Prilike koje imate u online poslovnom svijetu su bezgranične. Samo od 2014. godine na Upwork platformi je postavljeno 2.8 miliona poslova za freelancere.

Ako razmišljate o napuštanju trenutnog posla, ali ne znate kamo dalje, ili jednostavno bezuspješno tražite posao, u ovom postu ću vam pokušati što detaljnije predstaviti freelance svijet i kako biti uspješan freelancer.

Upwork je jedna od najpopularnijih platformi za freelancere koji traže kratkoročne projekte ili dugoročne poslove, sve to iz udobnoti vlastitog doma. Kada sam ja počinjala kao freelancer, postojale su dvije glavne platforme: oDesk i Elance. Danas je to jedna platforma – Upwork. Upwork, osim što nudi neiscrpan izvor poslova, projekata i klijenata, također nudi i sigurnost isplate.
Ukoliko ste novi u ovom svijetu, moguće je da će vas isprva isfrustrirati način na koji ova platforma funkcioniše. Moja preporuka za startanje frilensanja je: naoružajte se čeličnim živcima i jakom voljom.

KREIRANJE ZAHTJEVA:

Kako biste postali Upwork freelancer, morate podnijeti zahtjev za otvaranje radnog profila na Upworku. Kada podnesete zahtjev za otvaranje profila, zahtjev će Upwork tim pregledati i u roku od 24 sata vas obavijestiti da li je vaš zahtjev prihvaćen ili odbijen. Ukoliko se vaše sposobnosti ne poklapaju sa tržištem, vaš zahtjev će biti odbijen – ali imate mogućnost da ponovno pošaljete zahtjev.

KORAK PO KORAK:

DIO I:

 1. Otvorite Upwork Sign Up stranicu
 2. Za kreiranje poslovnog profila odaberite opciju “I’m looking for online work”
 3. Unesite svoje ime i prezime i email koji aktivno koristite. Ukoliko to nije poslovni email (kao npr moj @nuclearglitter.com, već gmail, yahoo ili outlook), Upwork će vas pitati da li ste sigurni da želite sa ne-poslovnim emailom kreirati profil. Potvrdite email još jednom.
 4. Unesite državu u kojoj živite i kreirajte lozinku
 5. Odaberite opciju “Work as Freelancer” i unesite svoj username (npr: markomarkovic)
 6. Pretplatite se i pročitajte dokument sa Uslovima pružanja usluga, korisnički ugovor i pravila o privatnosti

Sada ste otvorili profil (koji još nije odobren od strane Upwork tima) i trebate se prijaviti koristeći username i lozinku koju ste odabrali. Provjerite svoj email i pratite link za verifikaciju koji vam je poslao Upwork. Ovo može potrajati 10-30 minuta dok dobijete email.

Dakle, kada verifikujete email, prelazite na popunjavanje zahtjeva za otvaranje profila preko kojeg ćete moći da se prijavljujete za poslove.

Imajte na umu da se ovaj zahtjev pregleda i da trebate odvojiti vremena kako bi što pravilnije popunili sljedeće informacije:

Pitanje br. 1: Koje su glavne usluge koje nudite klijentima?

Postojeće opcije su:

 • Web, Mobile & Software Development
 • IT & Networking
 • Data Science & Analytics
 • Engineering & Architecture
 • Design & Creative
 • Writing
 • Translation
 • Legal
 • Admin Support
 • Customer Service
 • Sales & Marketing
 • Accounting & Consulting

Odaberite svoju branšu.

Pitanje br. 2: Recimo da ste odabrali Sales & Marketing – morate odabrati i vrste koje će vam Upwork ponuditi (najviše 4 vrste možete odabrati). Primjer:

Upwork

Pitanje br. 3: Iako možete mijenjati svoje vještine, odaberite između 3 do 10 vještina u kojima ste najbolji.  Za ovaj primjer sam odabrala prve vještine koje su mi pale na pamet, vi svakako trebate odabrati ono u čemu ste vi dobri.

Upwork

Pitanje br. 4: Koji je nivo vašeg iskustva?

Ovdje postoje 3 nivoa:
1. Entry nivo: za freelancere sa manje iskustva i one koji tek pokreću svoj freelance posao
2. Intermediate nivo: za freelancere koji imaju stručno iskustvo
3. Expert nivo: za freelancere sa iskustvom u izvršavanju kompleksnih projekata

Ovu opciju također možete mijenjati kada budete imali svoj Upwork profil. Što više klijenata budete imali, to ćete imati više iskustva, te će na taj način rasti i vaša tržišna vrijednost.

DIO II: 

Informacije koje ste unijeli ovdje će uveliko odrediti da li će vašem profilu biti odobreno da se pridruži Upwork tržištu. Sljedeći koraci u uređivanju profila samo dodatno povećavaju mogućnost da vam se profil odobri. Pobrinite se da prikažete vaše iskustvo i stručnost u najboljem svjetlu.

PROFILNA SLIKA: Slika na vašem profilu treba biti slika vašeg lica. Najbolje je ako je fotografija centrirana i u visokoj rezoluciji, te profesionalna (nešto poput slike za pasoš ili ličnu kartu), ali se na ovoj slici možete nasmijati. Klijenti pogledaju vašu fotografiju kako bi dobili osjećaj o tome ko ste vi. Ako ne vide fotografiju koja je prijateljska, ali u isto vrijeme i profesionalna, moguće je da će vas odbiti.

Lijevo je primjer loše slike, a desno primjer dobre profilne slike

NASLOV: Ovih par riječi može uvelike utjecati na to hoće li klijent nastaviti gledati vaš profil i razmatrati vas za posao. Naslov mora biti jednostavan i kratak. Odaberite ključne riječi i držite ih se. Precizno istaknite svoju nišu. Što ste precizniji sa naslovom, to će on bolje odgovarati ponudama koje dobijate. Naglasite glavnu kategoriju i neka vam naslov bude kraći od 10 riječi. Primjer dobrog naslova:

OVERVIEW: Ovdje trebate sažeti gotovo sve što možete uraditi za klijenta i navesti iskustva koja imate u svojoj niši. Kako bi vam bilo lakše to napisati, probajte odgovoriti na sljedeća pitanja:
U čemu si stručan/na i šta možeš uraditi za svog klijenta?
Koju vrstu posla obavljaš i u kojoj industriji radiš?
Koje sisteme i programe koristiš?
Imaš li neko iskustvo ili dostignuće koje želiš istaknuti?
Koje jezike govorite i da li možete raditi na tim jezicima?

Fokusirajte se na vještine specifične za kategoriju koju ste odabrali i najprije napišite najvažnije informacije. Samo prve 2-3 rečenice u vidljive u rezultatima pretraživanja i drugim stranicama na Upworku. Pobrinite se da baš te prve dvije rečenice privuku pažnju klijenta i istaknu vašu stručnost i talent.

OBRAZOVANJE: Popišite nazive ustanova i diploma hronološkim redoslijedom počevši od najnovijeg. U slučaju da nemate formalno obrazovanje, možete dodati neformalno i samostalno obrazovanje u opciji “Other experiences”.

RADNO ISKUSTVO: Ovdje dodajte svoja prethodna radna iskustva, firme za koje ste radili i koliko dugo. Istaknite relevantne projekte i dostignuća.

POZNAVANJE ENGLESKOG JEZIKA: Odredite svoj nivo poznavanja engleskog jezika. Što bolje poznajete engleski jezik, to je veća mogućnost da će vas klijent zaposliti. Ovisno o branši, nekada engleski jezik nije presudan, ali ako želite biti pisac ili komunicirati sa ljudima – na engleskom jeziku, morate dobro poznavati jezik.

ODREDITE SVOJU SATNICU:
Koliko cijenite svoj rad i koliko želite zarađivati po satu? Najniža cijena je $3.00, a ovisno o vašem iskustvu, vi trebate odrediti cijenu. Cijene su svakako fleksibilne i o njima pregovarate sa klijentom. Kao što sam i ranije govorila, kao početnici na Upworku trebali bi početi sa nižim cijenama kako bi što prije dobili posao i počeli graditi svoj Upwork profil. No to je apsolutno vaša odluka i možete odrediti bilo koju cijenu (između $3.00 i $999.00)

DOSTUPNOST I LOKACIJA: Također dio koji se može kasnije ažurirati. Ovdje trebate odrediti koliko sati sedmično imate na raspolaganju za freelance projekte? Napišite svoju adresu prebivališta (ovo neće biti nikome dostupno, Upwork prikazuje samo grad i državu u kojoj se nalazite), grad, poštanski broj i broj telefona.

Kada sve ovo popunite, vaš profil je spreman za provjeru. Držim vam fige da vaš profil bude odobren.

Ako je vaš profil odobren (ČESTITAM!) možete odmah početi sa slanjem prijava za posao. No, ako želite povećati šanse za dobijanje posla, uzmite u obzir par stvari koje će vam pomoći da započnete:
– Dovršite Getting Started Checlist (na Find Jobs stranici)
– Pogledajte Upwork online kurseve za nove freelancere
– Dovršite svoj profil u potpunosti (dodajte vještine, kreirajte portfolio i dodajte certifikate)
– Položite odgovarajuće testove kako biste povećali svoju cijenu na tržištu
(*ovo nije neophodno, ali je korisno, posebno ako ste tek počeli raditi na Upworku)

KAKO DOBITI PRVI POSAO?

Idite na Find Work > Find Jobs i ukucajte keyword u dio za pretraživanje. Kada sam ja tek počinjala, koristila sam ‘newbie’ kao keyword kako bih našla klijente koji su voljni raditi sa početnicima na Upworku. Dakle, ako želite pisati tekstove, ukucat ćete “newbie writer” itd.

Kada pronađete posao koji želite, kliknite Submit Proposal, odredite cijenu i svoju dostupnost, i napišite popratno pismo. Kliknite Apply to this Job i tako će vaša ponuda biti dostupna klijentu.

Sedmično se možete prijaviti na 25 poslova, stoga pokušajte biti što kreativniji u pisanju popratnog pisma, ali ne i previše formalni. Upwork klijenti nisu obični poslodavci, imajte to na umu. Sa njima trebate izgraditi kako profesionalan, tako i prijateljski odnos, jer ćete vi biti njihova desna ruka u online svijetu.

A PARE?

Sve ovo ste džaba radili ako ne otvorite račun na koji ćete prebaciti pare koje zaradite tokom freelancinga. Ovisno o tipu posla, vaša plata će biti dostupna svake srijede ako radite preko Hourly ugovora, ili po dogovoru sa klijentom ako radite preko Fixed ugovora. Moja topla preporuka je hourly ugovor, jer Upwork nudi sigurnost za takve ugovore i ne morate se brinuti da li ste naletjeli na neprovjerenog klijenta koji vaš rad neće isplatiti.

Naravno, Upwork vam daje više opcija kako prebaciti novac:

Paypal i Payoneer su za mene lično najjednostavnije opcije. Koristim PayPal za online uplate, a Payoneer za skidanje novca sa bankomata. Payoneer ćete naručiti tako što ćete se prijaviti na njihovoj stranici ovdje i poručiti karticu. Prva kartica je besplatna, dolazi u roku od 7-15 dana na vašu kućnu adresu, skidaju 10 KM pri transakciji i možete je koristiti na bilo kojem bankomatu. Kako otvoriti Paypal račun na koji možete primati novac morate provjeriti sa svojom lokalnom bankom.

Nadam se da vam je ovaj post bio od koristi. Voljela bih čuti vaše komentare, iskustva i svakako pitanja koja imate. Planiram dublje obrađivati ove teme, stoga slobodno pišite pitanja u komentarima, na Instagramu ili emailu, a ja ću se potruditi na njih odgovoriti u narednom postu.

Sretno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *