Nuclear Glitter

Blog by Adina Zuga
Career Magazine

Digitalne priče: 5 načina kako iskoristiti Instagram algoritam

Algoritam je lista pravila koje trebate pratiti kako bi riješili problem. Postupajte sa njime kao sa receptom za lazanje. Dakle, kada pričamo o Instagram algoritmu, ne pričamo o nečemu što treba ‘pobijediti’, ‘hakirati’, već nešto čemu se trebamo podrediti kako bi izvukli što više od same aplikacije.

Instagram engagement danas ide mnogo dalje od komentara i lajkova. Tu su podjele, spašene slike, direktne poruke, kopiranje linkova i uključivanje notifikacija. Instagram to sve prati, a svako novo ažuriranje treba poboljšati način na koji se mi povezujemo sa sadržajem – ne bilo kojim, već onim koji Instagram smatra dobrim za nas.

Kada se desila velika svjetska tuga, na dan kada je Instagram uklonio hronološki poredane objave, te zamijenio “vrijeme” sa “vjerovatno će vam se svidjeti”, algoritam se pretvorio u:

  • Procjenu koliko je dobar vaš sadržaj na osnovu engagementa
  • Prioritetiziranje tog ‘dobrog’ sadržaja korisnicima kojima će se on također svidjeti

Dakle, algoritam ovako funkcionira:

  • Kada objavite fotografiju ili video na svom IG profilu, ta objava je vidljiva samo malom postotku vaših followersa (procjenjuje se da samo 10% followersa vidi objavu)
  • Algoritam zatim prati koliko followersi brzo reagiraju na vaš sadržaj
  • Algoritam ocjenjuje ‘uspjeh’ objave na temelju brzine i količine engagementa
  • Ako objava prolazi ‘dobro’ kod vaših followersa, algoritam vašu objavu smatra ‘dobrim sadržajem’ kojeg ljudi žele vidjeti. Tako se povećava % sljedbenika, vaša pozicija raste na feedu, i potencijalno ćete se pojaviti na Explore strani.

Zvuči vrlo stresno. Prosječni korisnik se ne brine o ovome, ali firme i brendovi moraju znati kako funkcionira Instagram algoritam, jer on za njih može značiti marketinški uspjeh ili neuspjeh.

Dakle, sada kada znamo kako Instagram algoritam funkcionira, kako povećati engagement na osnovu pravila IG algoritma?

1. Šta objavljujete?

Nemojte trošiti vrijeme kako bi shvatili kakav sadržaj algoritam favorizira. Postoje razni internet alati da lako uporedite efektivnost svojih nedavno objavljenih postova redajući ih po broju lajkova, komentara i engagement stope. Na ovaj način ćete moći vidjeti koje postove vaša publika najviše voli (selfije, videe, behind-the-scene, tekstove itd). Kada rasčlanite svoje postove, lako ćete vidjeti šta vaša publika zapravo želi vidjeti. Zatim dignite sve četiri u zrak i pustite Instagram algoritam da radi svoj posao.

2. Objavljujte kada je vaša publika online i aktivna

Brzina reakcije publike na vaš sadržaj je izuzetno bitna, stoga je bitno da objavljujete sadržaj onda kada je vaša publika online kako bi izbjegli da vaš sadržaj upadne u crnu rupu Instagrama.

Pomoću Analyticsa na Instagramu možete vidjeti u koje doba dana je većina vaših followersa na Instagramu. Zabilježite u koje vrijeme su najaktivniji i objavljujte svoj sadržaj u tom vremenskom periodu. Isto tako, izbjegavajte objavljivanje kada su vaši followersi neaktivni, jer će vaš sadržaj imati veoma mali doseg. Da biste ovaj proces učinili lakšim, možete postaviti automatsko objavljivanje sadržaja na Instagramu.

3. Koristite Instagram Story opciju

Story opcija je od izuzetne važnosti. Ovu opciju svaki dan koristi 300 miliona ljudi, te je zato izuzetno koristan alternativni način da stupite u kontakt sa svojom publikom.
Ova opcija je također odličan ‘mamac’ da privučete ljude iz svog storija na svoj profil tako što ćete uslikati svoj profil i prekriti novi sadržaj kako bi potakli zainteresiranost publike. Budući da Instagram algoritam prati ponašanje koristina i na Storiju, sadržaj će se rangirati visoko ako su korisnici kliknuli @ u vašem storiju i lajkali post.

4. Držite pozornost svoje publike

Da, da – Instagram algoritam prati i vrijeme koje korisnici provedu na vašem postu, stoga se pobrinite da objavljujete sadržaj koji ih zadržava. Videozapisi zadržavaju ljude duže na postu, a pored videa možete objavljivati i karoserije (Carousel) i objaviti do 10 slika u jednom postu. Sam čin listanja kroz slike se smatra ‘interakcijom’ po zakonu IG algoritma. Koristite ovu opciju da prikažete proizvod, ispričate priču ili prenesete step by step lekcije.

5. Povežite se sa svojom publikom

Instagram algoritam također prati koliko često vi učestvujete u povezivanju sa drugim ljudima. Zapamtite, Instagram zaista zna sve o svojoj zajednici. Instagram je dvosmjerna ulica i morate dati da bi dobili. Veoma je bitno povezivati se sa svojom publikom tako što ćete odgovarati na njihove komentare i upite u DM. Osim toga, provedite vrijeme lajkujući i komentirajući tuđe fotografije, videe i storije, kako bi vas Instagram prepoznao kao aktivnog korisnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *