Beauty Fitness Magazine

🍊 Neprijatelj broj 1 i kako ga se riješiti 🍊

Danas pričam o celulitu – masnim naslagama koje ima oko 80 do 90% žena – uključujući odbojkašice i super modele. Dok te naslage nisu štetne po vaše zdravlje u normalnoj količini, vjerovatno vam nisu atraktivne u ogledalu.

Prije svega, morate znati nekoliko činjenica o celulitu:
– Celulit se nalazi duboko u vašoj koži. Najjednostavnije: celulit je džep pun masti stisnut između tkiva ispod vaše kože.
– Dok žene svih rasa imaju celulit, gotovo nijedan muškarac ga nema, jer se vezivno tkivo (fibrous septae) razlikuje kod muškaraca i žena.
– Debljina nije bitna. I mršave i debele žene imaju celulit. Što više mase imate, veća je vjerovatnoća da će celulit biti vidljiviji. No, i jako mršave žene imaju masnoću između mišića i kože – što je sasvim dovoljno da se dogodi CELULIT.
– Ne možete ga riješiti dijetom. Gubitak težine ga, ironično, nekada može pogoršati, jer se koža nakon gubitka težine opušta, što ga može učiniti vidljivijim.
– Okrivi sve na mater! Celulit se prenosi genetski. Zapravo, geni određuju kako će tvoje tijelo pohranjivati masnoće.
– Tretiranje nije jednostavno. Liposukcija, koja se prodaje kao lijek za celulit, često samo pogoršava stanje. Uklanjanje masnoće liposukcijom može ostaviti vašu kožu još gorom nego što je bila.

Šta onda možemo uraditi po tom pitanju?

Celulit je gad i nikada ne znaš što mu je ‘na umu’. Čak se i stručnjaci ne mogu složiti oko razloga zašto se on iznenada pojavljuje na našim tijelima.  Neki dermatolozi tvrde da celulit nastaje zbog slabe cirkulacije kože leđa, bedara i ruku. Vjeruju da krvne žile i kapilari, koji pronose hranjive tvari u kožu, propadaju i počinju ispuštati limfnu tekućinu u masne stanice koje se nakupljaju zajedno, kreću ka površini kože i uzrokuju celulit.

Također, u kombinaciji sa padom količine kolagena sa godinama (proteina koji koži daje strukturu), to našu kožu slabi i opušta, što celulit čini vidljivijim.

Ako ste ikada čitali ikakva istraživanja o celulitu, vjerovatno ste primjetili da ugledne osobe nikada ne govore da postoji KREMA, LASERSKA TERAPIJA ILI MASAŽA koja će vas riješiti celulita.

Ružna istina je da je celulit najvjerovatnije strukturni problem, i vraćat će se uvijek ako struktura nije promijenjena. Dakle – celulit se ne može liječiti, možete samo učiniti da on izgleda što bolje.

To su dobre vijesti. Postoje dva načina da se privremeno minimizira celulit. Jedina dva načina su: trening i mršanje (što ima i drugih zdravstvenih koristi).

TRENING
Vježbanje je presudno za umanjivanje celulita. Zatezanje kože pooštrava čitav paket: dizanje tegova 2 do 3 puta sedmično. Vježbe otpora djeluju poput filera za vašu kožu, ako su vam mišići definirani, vaša koža izgleda glatko. Ukoliko izgubite težinu i zamijenite je mišićima, nećete imati gust masni sloj, te će i sam celulit ljepše izgledati.

MRŠANJE
Gubitak težine smanjuje vidljivost celulita. Ipak, ako samo izgubite kilažu, a ne zategnete tijelo, celulit može izgledati samo gore. Kada izgubite kilažu, vaša koža je opuštenija, a samim tim je celulit vidljiviji.
Što ste mlađi, to je koža elastičnija, te su rezultati bolji uz trening.

TRETMANI?
Jedini tretmani koji vam mogu pomoći u ovom slučaju su tretmani ojačavanja kože. Dubinski tretmani kolagenom poput Retin-A ili krema sa retinolom ili vitaminom C vam ne mogu naškoditi.

Sve stvari koje biste radili kako bi održali svoje tijelo lijepim i zdravim je najbolje oružje protiv celulita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *